Tauhu Bakar



Bahan-bahan ( 2 org )



  • 4 kpg tahu

  • 100 gm taugeh

  • 1/2 btg timun

  • 1/2 biji sengkuang

  • * 3 sb lada boh / lada giling

  • * 1 ulas bawang putih dititik

  • * 2 sb gula merah

  • * 1 sb gula pasir

  • * 3 sb air asam jawa

  • * 2 cwn air

  • sedikit garam

  • 1 sb bijan digoreng tanpa minyak

  • kacang tanah tumbuk utk tabur atas tauhu

Cara-cara



  1. Tahu bakar hingga masak dan ketepikan.

  2. Celur taugeh dgn air panas, tapis dan ketepikan.

  3. Potong kecil2 atau baji sengkuang dan timun

  4. Masak semua bahan bertanda * sehingga pekat. Consistencynya bergantung pd citarasa masing2 tp baik buat pekat sikit sbb tauhu akan kuar air gak sikit nanti. Bila kuah hampir siap masukkan bijan kacau rata dan matikan api.

  5. Potong tahu kecil2, letak taugeh sengkuang n timun, bolehlah tuang kuah sos keatasnya. Tabur sikit ngan kacang tumbuk, siap tuk dihidang....

  6. Sos boleh simpan dlm fridge n boleh tahan lama gaklah, sesuai gak tuk keropok lekor, popia n karipap sayur..

0 komen:

Catat Ulasan